Atrieflimmer-spørsmål og svar

Atrieflimmer kaller man også hjerteflimmer. Dette er den hyppigste hjerterytmeforstyrrelsen vi kjenner. Rundt 1-2% av befolkningen har hjerteflimmer, og hyppigheten øker med alder. Vi regner med at hver fjerde normann vil få hjerteflimmer i løpet av livet. Noen pasienter har hjerteflimmer kun i korte anfall, mens andre kan ha hjerteflimmer konstant. Hjerteflimmer disponerer dessverre for hjerneslag, og det er viktig at hjerteflimmer oppdages. For å få behandling mot hjerteflimmer må dette avdekkes ved EKG tatt hos lege eller fra egen EKG måler. Doktor Hjerte tilbyr vurdering av EKG som pasienten har tatt med tommel-EKG eller klokke-EKG. Doktor Hjerte svarer også på generelle spørsmål om hjerteflimmer. Her er noen spørsmål som pasienter ofte lurer på. Vil du lese litt mer om atrieflimmer- les vår fagartikkel Atrieflimmer.

Vi anbefaler at du starter en konsultasjon med Doktor Hjerte slik at vi kan svare deg på dine konkrete spørsmål.

Hva er atrieflimmer/hjerteflimmer ?

Ved hjerteflimmer er det rask og uregelmessig aktivitet i hjertets forkamre. Normalt styres hjertet av sinusknuten som sørger for regelmessig rytme. Sinusknuten blir ved atrieflimmer overstyrt og forkamrene i hjertet «flimmrer»- derav navnet atrieflimmer/hjerteflimmer. Dette kan føre til dannelse av blodpropp inni hjertet som øker risiko for hjerneslag.

Hvilke symptomer er vanlige ved atrieflimmer/hjerteflimmer?

Ved hjerteflimmer er de vanligste symptomene:

Uregelmessig og høy puls
Redusert fysisk yteevne
Pustevansker

Hvorfor får noen atrieflimmer/hjerteflimmer ?

Vi vet at alder i seg selv er en risiko for hjerteflimmer. I tillegg til alder er det flere faktorer som øker risiko for hjerteflimmer: 

Overvekt
Høyt blodtrykk
Høyt stoffskifte
Diabetes
Høyt alkoholinntak 
Høyt treningsnivå
Annen hjertesykdom 

Er atrieflimmer/hjerteflimmer farlig ?

Pasienter med mistanke om hjerteflimmer bør undersøkes av lege. Ved symptomer på hjerteflimmer anbefales det å tas EKG hos lege eller med egen EKG måler (klokke-EKG, tommel-EKG). Hjerteflimmer gir risiko for hjerneslag samt økt risiko for hjertesvikt hvis pulsen er rask over lengre tid. Ved mistanke om hjerteflimmer bør du kontakte lege.

Hvilke medisiner er vanlig å starte ved atrieflimmer/hjerteflimmer ?

Når atrieflimmer er diagnostisert vil legen vurdere om pasienten trenger:

  • Blodfortynnende for å forhindre blodpropp
  • Oppstart av medisiner som kan redusere høy puls for å lindre symptomer
  • Oppstart av medisiner som kan forhindre at atrieflimmer kommer tilbake

Ved atrieflimmer som ikke går over av seg selv, kan det være aktuelt med elektrokonvertering ved sykehus. Pasienten vil få en kort narkose og få et strømstøt i brystkassen som får hjertet tilbake til normal puls.

Finnes det operasjon som kan fjerne atrieflimmer/hjerteflimmer ?

Ablasjonsbehandling (operativt inngrep) er først og fremst et tilbud til utvalgte hjerteflimmerpasienter som har mye symtomer tross medisiner. Behandlingen skjer i lokalbedøvelse der en legger inn innføringshylser (plastrør) inn i en åre i lysken. Hylsene brukes til å føre katetere til hjertets forkammer hvor unormale impulser oppstår. Via varmebehandling eller kuldebehandling fjernes de unormale impulsene slik at hjerteflimmer ikke oppstår. Behandlingen har en suksessrate mellom 60-70%. Les mer om ablasjonsbehandling her: Atrieflimmer